Saturday, September 8, 2012

Raya 21Tahun

Assalamualaikum
alhamdulillah dah 21syawal...
lg 8hari syawal akan tinggal kan kita
cepat sangat masa berlalu
tahun nie raya ke 21tahun untuk aku
bila korang tanya mcm mana perasaan raya tahun nie
of course perasaan dah lain
tak macam perasaan 10tahun dulu
dulu tiap2 tahun akan tunggu bila nak raya nie
baju raya kalau boleh nak complete 
dari hujung rambut sampai hujung kaki mau suma baru
malam2 bulan puasa main bunga api dengan kawan2
pagi raya dah bangun awal2 
siap2 nak g kutip duit raya
pastu lawan dengan kawan2 sapa duit raya paling banyak


tapi sekarang tak macam dulu dah
kadang2 tak sedar nak raya dah
kalau boleh nak sangat bulan ramadhan 
lebih panjang dari bulan syawal
sebab rasa tak cukup sebulan untuk menikmati ramadhan
bulan untuk kita beribadah kat Allah dan mendapat kelebihannya
bulan2 lain tak sama macam ramadhan
kita takkan jumpa solat terawih,pahala yang berkali2 ganda
baju raya pun tak excited macam dulu
beli yang patut mengikut kemampuan jee
heehee..walaupun tahun nie over bajet jgk laa
bajet around RM300 jee...
tapi terover pulak..more than RM400..
apa yang aku beli pun tak tau
tengok takde laa banyak mana pun
maybe barang2 sekarang mahal kot kan
hujung2 ramadhan pulak sibuk buat kueh raya,ketupat kemas2 rumah...
memang tak menang tangan laa sebab aku sorang jee anak perempuan
takkan mak aku nak buat suma..
kesian kot..
pagi raya bangun tu jangan harap nak siap lawa2 lagi laa yer
tengahari baru la boleh siap
tu pun aku tak pakai baju raya
pakai jee baju aku g kuliah dulu
sebab confirm sememeh punya nanti
sebab dari pagi sampai petang tempat aku kat dapur
time nak melawa pun petang nak balik kampung n g umah sedara2
alhamdulillah walaupun dah 21tahun still dapat duit raya
maceh sapa2 yang bagi kat i..hehee


open house pun banyak sangat tahun nie
minggu 1st raya tu memang tak duduk rumah laa
tiap2 hari kuar g open house
rumah kawan2,rumah sedara mara..
nah nie pic raya ke berapa tah
pic 1st raya sory yer tak sempat nak snap




Friday, September 7, 2012

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN
hehee...walaupun dah terlambat still nak ucapkan jugak
sebab masih di bulan syawal kan..
rayakan sebulan..
hehee...
lama tak update blog
so ceta2 basi banyak sangat2
insyaallah akan mula aktif balik update blog
tunggu yer..
will be update soon..
sekarang nak g open house jap :)

Wednesday, July 4, 2012

Cinta Hati

Assalamualaikum...
ok tak tajuk entry??
agak2 over tak??
over gitu ko yer wanie
seperti yang dijanjikan entry lepas
aku agak busy sekarang nie
tapi takde la se-busy PM
takde la se-busy businesswomen
cuma kadang2 aku jee yang saje buat busy terlalu over
bukan apa,tak nak buat keje rumah
kalau aku relax jee mula laa dengar suara2 sumbang
suruh buat itu ini
boleh macam tu??


alhamdulillah rezeki Allah dah 2 bulan aku buat bisnes online
sapa2 yang add aku dalam FB mesti tau kan bisnes apa
aku jual tudung dan lens secara online
dan alhamdulillah jugak setakat nie everything ok
boleh la simpan sikit2 duit untuk buat shopping raya kan
sapa2 yang taktau lagi boleh kunjungi di FB Kedai Kita Click sini


macam2 ada...pilih jee
terbaru tudung bawal polkadot dan tudung bawal rose
memang ohsem ok..!!!
aku pun dah jatuh cinta sama itu tudung


tu jee nak cakap untuk entry nie...jangan lupa tau
add Kedai Kita dan follow blog sweet2kedaikita@blogspot.com

Thursday, June 14, 2012

ABC Gunung Jerai

Assalamualaikum..
saya kembali setelah 3bulan menyepi...
tu pun selepas sorang membe tegur 
kenapa lama takde entry baru...
so kena curi masa sikit update entry baru nie
sejak 2 bulan nie agak busy sikit dengan business baru
korang nak tahu??
cerita business next entry yer
takmau lari dari tajuk di atas heheee


ABC Gunung Jerai...
mesti korang ingat kena p Gunung Jerai baru dapat makan kan??
tak payah jauh2,p jee pantai merdeka...
pilih jee kedai mana 1 korang nak..
banyak sangat...
aku pun mula2 taktau pun ada ABC nie
pastu cousin aku selalu ceta bawak anak2 dia 
pegi makan ABC Gunung Jerai kt pantai merdeka
aku relax jee,tak kisah pun


aku nie jenis suka jalan2 blog orang
so 3minggu lepas terjalan2 blog cousin aku
alamak dia buat entry pasal ABC Gunung Jerai
siap ada gambar lagi
meleleh ayaq liuq ceq baqhang...
aku pantang nampak makanan
sure mengidam


terus pegang tangan mak aku
dok dekat2 (macam kucing suka mai seqendeh kat kaki kita tu)
*cara2 nak mengepow mak aku belanja
hahaahaaa


aku : mak jom esok kita p pantai merdeka,teringin nak makan ABC Gunung Jerai
mak : agak2 la ang nie,tak kan nak p nek moto..patah pinggang aku...tunggu ayah ang cuti nanti
aku : okey beres...


seronok gila bab makan...
terus mesej cik akhram...
bgtau teringin nak makan ABC Gunung Jerai
bukan apa,kalau mak aku taknak p boleh ajak dia * boleh cmtu??
dia cakap macam laa tak penah makan ABC,sama ja aih kat lain pun
cuma tinggi jaaa


seminggu lepas aku dah dapat lesen keta..
wah2 makin panjang kaki aku pasni
semalam ayah aku cuti
terus plan awal2 nak ajak p pantai merdeka
pekena ABC Gunung Jerai
konon nak practice drive laa
last2 mak aku cakap


mak : tak payah p pantai merdeka laa,buang masa jaa...
         jom p umah pakcik ang..kita amik vacum


aku terus tarik muka...
mengidam kot...
kalau bab2 makanan jangan dok tunjuk kat aku
mengidam kalah orang mengandung
tapi akhirnya cik akhram macam tau2 jee 
aku tarik muka kat mak aku semalam
tadi pagi dia mesej ajak p pantai merdeka petang nanti
ingat lagi dia pasal ABC Gunung Jerai
dia pun dah tau,kalau aku mengidam
selagi tak dapat,selagi tu laa aku dok cakap
so alternative terbaik bawak jee aku p
terus senyap la nanti


terus siap2 cepat,
akhirnya dpt jugak makan
nie la rupanya bagi sapa2 tak penah tengok




gambar nie di ambik dari blog cousin aku
* kakdiyah kalau baca entry nie,nak habaq siap2 adeq curi pic nie 1..hahaa


tinggi gila,jenuh aku dok tarah tadi
tapi tak sedap mana pun
sama je macam ABC kat tempat lain
cuma besa tinggi jee
pastu order char kuew tiaw
hampeh...tak sedap langsung
sekejap jee kat sana,dah nak mangrib
terus balik..
sempat lepak2 kat pantai sekejap jee
rasa tak puas sangat,rindu pantai kat terengganu


sekarang nie mengidam coconut shake
nie pun hasil dari membaca etnry cousin aku jugak
siap pesan kat cik akhram
nanti kalau p mana2 jumpa coconut shake,gtau tau
teringin sangat....
diam jee dia....



*so pesanan buat cousin aku tu (kakdiyah),jangan laa update entry pasal makanan lagi yer....mengidam coconut shake tak lepas lagi

Monday, March 26, 2012

Inilah Hasilnya

Hai semua...
sihat2 belaka ke??
alhamdulillah aku pun sihat..
tapi penyakit termenung aku datang balik..
nak update entry nie pun dekat setengah jam aku dok termenung 
depan laptop
mencari idea nak taip apa...
padahal baru 2minggu meninggalkan zaman student...
tapi rasa macam dah tak pandai nak mengarang ayat..
tambah2 sekarang nie dok rumah aktiviti harian
just makan, tidur, tengok movie, keluar bersiar2 (kadang2 je la sebab duit dah tak banyak)
otak beku jee..takde aktiviti berfaedah
rasa macam tak best jee hidup nie kalau duit kurang kan...!!!
ptptn dah taknak sponsor aku lagi dah...aish...


ok2 berbalik tajuk entry di atas..
aku nak tunjuk hasil baucar RM200 yang student dapat tu...
RM200 nampak nilai besar kan...
tapi barang yang aku mampu beli dengan nilai tu just 13 barang jee..


dengan jayanya aku dapat merembat semua nie
menggunakan baucar

termasuk mouse nie

nie yang paling penting ok..!!

apa macam???
aku beli semua nie dengan cara berhemah tau...
3 kedai aku p beli...
popular cs,hasani,n kembali ke popular tesco baru...
masa mula2 dekat popular cs aku x beli barang2 stationery langsung..
aku just beli novel n magazine yang cik akhram rembat untuk dia..
bernilai RM50..pastu cashier tu kata..


"barang stationery takde langsung,baik tak payah guna baucar " - cashier popular

" nak beli buat apa kalau dah last sem,rugi jee" - cik akhram

" *sign* " -cashier popular

nasib cik akhram jawab camtu,selamat aku...
ikut suka aku la nak beli apa pun dengan baucar nie..
aku punya kan..
buat rugi je beli barang2 stationery...
yang beli masa mula2 nak masuk sem1 dulu pun banyak lagi
so jangan membazir ok..


pastu menjelajah ke kedai buku hasani pulak dengan dengan mak aku..
mak aku nak beli buku2 kisah agama...
pastu cousin aku suruh beli kalkulator untuk dia..
aku dah tak tau nak beli apa...
just beli buku rujukan untuk cousin aku...
total semua RM100...


just tinggal RM50 kat aku...
sehari tu aku boring sangat dok kat rumah..
ajak mak aku jalan2 dia taknak...
aku sorang2 pun jadi keje kalo bab ronda2 nie...
melilau sorang2...
pastu saje singgah populat tesco...
dok belek2 novel,rasa macam best jee
so terus sambar...baru puas hati...
balik dengan tersenyum sampai ke telinga...
hahaaa
masa mula2 dapat baucar tu pun memang niat nak beli novel pun..
korang pecaya tak aku nie kaki baca novel...
tapi 1 pun novel aku tak penah beli sebelum niee...
sebab aku fikir novel nie kita akan baca sekali jee
pas dah baca tu terus simpan dalam kotak...
so alternatif paling baik pinjam je kat kawan2...
tak membazir kn..??
sebab tu laa bila dapat baucar nie terus aku beli sampai 4buah
duit free kan...
boleh je nak beli apapun...heheee...


kemarin misi menghabiskan baucar cik akhram pulak..
tapi just tinggal RM50...
ingat boleh la pow nak beli novel sebuah lagi..
tapi kecewa hati sebab dia nak beli kalkulator..
*ok tunduk lap air mata*
sebab nak tunjuk memberontak tak dapat beli novel
makan pun taknak...

" betul ke taknak makan nie??" - cik akhram

"takmau " - buat muka tiga kupang

" makan la,nanti orang tengok pelik jee i makan sorang,
muka tu buat leklok sikit...orang dok tengok nuu" - cik akhram

tengok sekeliling...ok memang orang dok tengok aku...terus senyum macam kerang busuk...


chicken chop with butter rice

nescafe panas

ok...hanya mampu tengok jee cik akhram makan..
bukan memberontak pun sebenarnya...
perut tersangat kenyang...
baru lepas makan soto dekat rumah masa nak keluar tu...
cik akhram mau tak lapar...
baru balik dari kerja..
mau dia tak baham chicken chop tu macam harimau...
aku hanya mampu minum air milo ais jee...
sempat jugak curi sikit chicken chop tu...
just nak rasa...tapi tak sedap (sangat terus terang kn )





wallpaper handset aku pun dah bertukar wajah semalam...
gara2 pic yang di crop oleh cik akhram...
dia dah aim lama pic tu...
minggu lepas dia nak bluetooth tak boleh
tapi kemarin berjaya jugak...
dah la muka aku macam makcik je pic tu...
muka aku bila terpaksa bangun awal sebab kena pegi kelas...
tak suka bangun awal ok...!!
*sign*

Sunday, March 18, 2012

Muncul Kembali

Assalamualaikum semua...
berlagak macam ramai jee follower ko kan..
tak pela sekali sekala bajet ramai peminat..
dah lama tak update blog...
last entry 11 JANUARY 2012
sekarang 19MARCH 2012..
baru teringin dan ada keinginan nak update blog niee..
kesian blog aku nie di anak tiri kan ...


nak kata tak de mood nak update
ada jee...tiap2 malam sebelum tido mesti dok fikir jee
esok nak kena update blog niee...
macam2 benda nak ceta
tapi esok pagi jee mesti lupa..
nak kata busy sebulan dua nie of course laa..
kan dah last year untuk dip aku...
setiap hari berderet assignment dok menunggu nak buat
test, quiz setia menanti aku setiap minggu
kadang2 terfikir kat kepala nie macam malas jee nk sambung degree
dah tak larat nak study lagi
tapi apa kan daya, usia aku kan masih muda (bajet muda boleh)
harus la belajar setinggi yang boleh
sampai diri rasa gayat ketinggi tu
so berhenti laa..boleh macam tu??



dan akhirnya 12 MARCH 2012 haritu 
dengan rasminya aku dah habis diploma
selama 3tahun bertungkus lumus penat lelah
di UNISZA tercinta..hahaa cinta la sangat
banyak sangat kenangan yang tercipta di sana
suka duka bersama kawan2..
hope lepas ni semua still dapat contact each other
kalau sapa2 yang nak tukar nofon jangan senyap jee
pas2 la nofon tuu...


sekarang nie tengah pening nak pilih U mana nak sambung degree
ayah aku soh mintak area2 utara jee
tak boleh jauh2 dah,tak larat kata dia
tak pela kalau ada rezeki kat mana2 pun dapat kan
kita just mampu berdoa 


sekarang nie dengan segala hormatnya aku jadi pengganggur 
terhormat yang dok kat umah sambil goyang kaki
nak buat kerja pun macam malas jee
nak berehat sebentar penat belajar 3tahun
tanpa henti..kukuh tak alasan??
kalau mak aku dengar tak pasal2 kena ketuk kepala
alasan malas nak buat kerja sebenarnya...
barang2 yang bawak balik dari U pun aku malas nak kemas
bilik aku dah jadi macam gudang simpan barang
esok2 je la kemas
tak dak mood lagi nak kemas muktamad!!


nak rehat sebulan dua pastu ingat nak mintak kerja laa
tak best laa dok umah tapi duit tak masuk
aku nie dah la kuat berjalan
kalau berjalan duit tak keluar tak pa


dah la penat taip dah aih...
apapun happy sangat sebab dah habis dip...
^_^

Wednesday, January 11, 2012

Cik Semut Universiti

Tensen je pas aku bgn tido pagi ni...
korg nak tahu nape??
meh cni nak story mory ckit...


sejak2 aku dok hostel blok baru nie...
banyak jee semut kat bilik nie..
aku serabut ckit kalo banyak semut nie..
pantang letak makanan atas meja
mesti ada tetamu x diundang datang kat makanan aku...
atas katil pun ada..
kalo tido jee mesti x tenang..kena gigit ngn semut..
bongok punya semut aku pun ko nak makan ke???
dalam gula toksah dok tanya laa...
macam tempat tinggal dia jee...
asyik kena buang je gula tu...
datang dari mana erk banyak2 semut nie...
so nak di jadikan ceta time aku balik umah aritu
pegi la uptown..pastu ternampak ubat semut..
yang serbuk tu...3paket 2ringgit..
so aku pun beli la bawak balik UNISZA...
semalam baru teringat nak letak ubat tu
so aku pun tabur la atas meja study..
suma makanan n barang2 yang ada dekat2 meja tu 
aku letak dalam almari..
x pasal nnt masuk dalam biskut aku,aku pulak yg mati
hahaa...bukan semut...
dengan hati girang tido semalam..
dgn harapan sok pagi bgn tido nampak banyak
srmut mati atas meja study...
tapi hampeh...bangun pg nie sekor pun semut xde yg mati...
bila aku fikir balik
semut nie kan ada kt universiti..
so dia pun pandai cam org jugak...
dia x datang langsung berkeliaran atas meja tu..
bijak sungguh cik semut universiti nie kn..
lagi 2paket ubat semut tu aku buang jee
x makan saman langsung cik semut universiti nie...
tunggu la aku balik sekali lagi..
aku cari ubat yg betul2 wat ko mati...
hahahaaa....